Reisverslag

Wijnreis Niepoort Portugal

18 sept 2017

Gisteravond zijn we aangekomen in Portugal met een gezellig, gemêleerd gezelschap van sommeliers, wijnwebshops, wijnwinkels en een delicatessenzaak. De aankomende dagen dompelen wij ons onder in de Portugese wijnen en ports van Niepoort Vinhos bij hun drie Quinta’s in Bairrada, Dão en de Douro.

We zijn de reis gestart op Schiphol met een glas bubbels en tijdens de vlucht werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang met uitzicht over Porto. In het hotel stond op de rooftopbar een proeverij klaar met begeleidende hapjes en uitzicht over de oude binnenstad. Een top start!

Vanmorgen zijn we vertrokken naar de Dão. Een tocht van ruim 2 uur met onderweg een koffiestop in Mangualde met een heerlijke “Pastéis de Nata”. Dão is de streek waar de Touriga Nacional overheerst, maar geteisterd door een grote brand ongelofelijk veel schade heeft opgelopen. Bizar dus om zo’n groene wijngaard te zien middenin een afgebrande vlakte.

Aangekomen in Quinta da Lomba zijn we ontvangen door de wijnmaker. De oogst is hier in volle gang en de 20kg kistjes stonden klaar om gedeeltelijk ontsteeld te worden. Via één van 7  luiken vallen de druiven in een fermentatievat waar ze gemiddeld 5 dagen blijven. Op het moment dat wij arriveerden was de “lactima” al afgelopen en werden de druiven, nog behoorlijk vol met sap, handmatig uit de tank geschraapt. Beiden worden apart opgevoed. De wijnmaker heeft verschillende fermentatiestadia laten proeven. Bedwelmende geur! Daarna kregen we 6 wijnen te proeven, direct uit het vat.

In de middag hadden we een verlate lunch in Pedro dos Leitöes: een speenvarkenrestaurants tussen Lissabon en Porto. Speenvarken is een typisch streekgerecht uit Bairrada. Paulo lichtte de wijnen toe en had een prachtige line-up! Na een korte stop in het hotel zijn we doorgereden naar het visrestaurant Gaveto. Hier begonnen we met kleine garnalen en eendenmosselen (Percebes).

Een bijzonder delicatesse welke met gevaar voor eigen leven van de rotsen wordt geschraapt. Vervolgens Portugese Clams, Arroz de Marisco (seafood rice) en een dessert. Wederom begeleid met prachtige wijnen van Niepoort. Aan het einde van de avond mochten we zelfs nog proeven van een staartje Warres Port uit 1963. Wat een sfeer en gastvrijheid!

Dinsdagochtend 19 sept 2017

Een prachtige tocht langs de Douro brengt ons bij Quinta de Napoles waar we door Dirk Niepoort persoonlijk worden  ontvangen. Ook hier wordt enorm hard gewerkt om alles op tijd in de fermentatievaten te krijgen. We krijgen een rondleiding door Frédérick Blais. Het is 2007 gebouwde Quinta de Napoles blijft bijzonder. Het is volledig uit leesteen opgetrokken waardoor het bijzonder in de omgeving op gaat. Ook hier speelt zwaartekracht een grote rol bij de verwerking van de druiven en werkt men uitsluitend met natuurlijke gisten. De omliggende wijngaarden bevatten veelal 100 jaar oude ranke stokken. Dit betekent een geringe opbrengst van minder dan 15 hl/ha. Iedere wijngaard heeft zijn eigen “fieldblend” waarvan men zelf vaak niet weet wat er aangeplant staat. Dit geeft aan elke wijn een eigen identiteit. Ook hier stonden verschillende typen vaten in de kelder. Zo ook weer de poreuze “Moezelvaten” waarin volgens Dirk de wijn tot leven komt. Vanaf 2012 wordt hierin de Turris (oudste wijngaard) gemaakt.

Tot zover de update van de Niepoort-reis 2017!

Woensdagmorgen 20 september:

Vandaag stond in het teken van Vila Nova de Gaia. Ieder jaar mogen wij bij hoge uitzondering de oude portopslag van Niepoort bekijken. Een hele eer! Paulo Silva (export manager Niepoort) leidde ons rond. Je gelooft je ogen niet. De tijd heeft hier stil gestaan. Prachtig gefilterd licht, fladderende vleermuizen, bijzondere doorkijkjes, geuren van gekonfijte vruchten, aangestampte aarde, eeuwenoude spinraggen, oude kisten vol met etikettenm labels en capsules, half vergane dozen en flessen en alles bedekt onder een dikke stofdeken. In de schemering dwaalden wij van de ene naar de andere kelder vol met pipa’s (550 L), Tonels (20.000 L) en Balsiaro’s (40.000L ). Steeds dieper naar de proefruimte en de schatkamer waar de Demijohns onder dikke lagen stof in de stellingen stonden opgesteld. Als apotheose kregen we in het “laboratorium”  port te proeven uit een Demijohn van 1987.  We zijn een bevoorrechte groep dat we dit konden meemaken.  Zo gaaf. Dit valt gewoon niet met een pen te beschrijven. De foto’s zeggen genoeg….

Woensdagmiddag 20 september: 

Na de rondleiding in Vila Nova de Gaia in Porto zijn we nog even naar het nieuwe pand van Niepoort geweest waar we tijdens de rondleiding de bottellijn in werking zagen. Overal wordt hard gewerkt. Nog wat ports doorgeproefd en naar Casa de Chá da Boa Nova aan zee gereden. We vielen even stil. Een prachtig *restaurant met panoramazicht waar we in een private room een sublieme lunch kregen voorgeschoteld in aanwezigheid van de general manager José Teles en export manager Paolo Silva. Prachtige tongstrelende gerechten met heerlijke matchende wijnen wisselden elkaar af terwijl we een grandioos uitzicht over de rotsen en de zee hadden. Ook hier spreken de foto’s hopelijk voor zich…

Rozig en vol van alle indrukken vd afgelopen dagen vlogen we ‘s avonds weer huiswaarts. We kijken terug op een prachtige en zeer leerzame Niepoort reis. Hopelijk hebben we er weer 9 nieuwe Niepoort ambassadeurs bij!

Special thank to Jose Teles Silva, Verena Niepoort, Paulo Silva, Dirk Niepoort and Niepoort Vinhos for having us again and for the great hospitality and experience!!